Cadeaubon

Hoewel het thema van deze blog afwijkt van de vorige, is het nog steeds verbonden met een gemeenschappelijk onderwerp: de mens.

Is bewustzijn slechts een bijwerking van evolutie?

Onze gedachten, emoties en bewustzijn kunnen slechts een bijwerking zijn van biologische evolutie. Waarom? Omdat wij opgebouwd zijn uit cellen – de fundamentele eenheden van leven, die organen en systemen vormen, en die op hun beurt het hele organisme creëren. Dit kun je vergelijken met bijen in een bijenkorf: elke bij heeft haar eigen rol, maar de hele kolonie bestaat om de koningin in leven te houden en de voortplanting van de soort te waarborgen.

Op dezelfde manier overleeft een enkele cel niet alleen – ze moet samenwerken met anderen. In de loop van de evolutie begonnen cellen zich te organiseren in steeds complexere structuren, die hun overlevingskansen optimaliseerden. Op een bepaald moment ontstond de hersenen – een orgaan dat de werking van alle cellen moest coördineren en de overlevingskansen van het organisme vergrootte.

Maar is de hersenen ontstaan om te denken? Of is denken en bewustzijn slechts een bijproduct van overlevingsmechanismen? De neuronen in onze hersenen communiceren met elkaar, net zoals bijen in de korf – ze sturen signalen, reageren op prikkels en streven naar het in leven houden van het organisme. Bewustzijn kan zijn ontstaan als bijproduct van dit complexe netwerk – iets dat niet het oorspronkelijke doel van evolutie was, maar ons een extra voordeel gaf.

Als dat waar is, wie zijn wij dan? Zijn onze identiteit en emoties slechts een illusie, een product van biologische processen? Of is bewustzijn iets meer – iets dat verder gaat dan de mechanismen van evolutie?

***

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van onze nieuwste acties en informatie? Schrijf je dan snel in voor onze nieuwsbrief en ontvang alles rechtstreeks in je inbox! Het is super easy en je mist nooit meer iets belangrijks.